Početna stranica › Upisi


CARDS 2003

CARDS 2003

Delegacija Europske komisije u Zagrebu tražila je prijedloge projekata za unapređenje strukovnog školstva…

Školski projekt - tjedan zdravlja „Budi zdrav““

Školski projekt - Tjedan zdravlja “Budi zdrav” planira se održati tijekom mjeseca svibnja 2021. godine ovisno…

Prezentacija Erasmus+ projekta naše škole osnovnoškolcima i knjižničarima BBŽ

Koordinatorica Erasmus+ projekata u našoj školi Katarina Belančić Jurić, održala je prezentaciju o prvom projektu Obrtničke škole Bjelovar u okviru akreditacije na Danu otvorenih vrata srednjih škola koji se održao 28. svibnja 2024. te na županijskom stručnom skupu školskih knjižničara koji se održao u Osnovnoj školi Mate Lovraka u Velikom Grđevcu 10. lipnja 2024. U okviru ovog projekta 8 učenika naše škole bilo je na stručnoj praksi u Velenju i dva nastavnika strojarskih predmeta bili su na praćenju rada sustručnjaka u Pragu.

image

image

image

Kako nam je bilo u Sloveniji?!

Nastavnik Tomislav Balenović održao je u srijedu 29. svibnja 2024. na sjednici Nastavničkog vijeća Obrtničke škole Bjelovar prezentaciju o mobilnosti učenika naše škole kojima je bio pratitelj u Velenju u Sloveniji od 14. do 26. travnja 2024. na stručnoj praksi. Mobilnost se realizirala zahvaljujući sredstvima dodijeljenim našoj školi u sklopu Erasmus+ akreditacije i godišnjeg projekta Mladi obrtnici u Europi. Nastavnik Balenović vrlo je zadovoljan mobilnošću učenika, pohvalio je organizaciju prakse u partnerskoj školi, znanja i vještine naših učenika koja su stekli tijekom dosadašnjeg obrazovanja, te njihov angažman na stručnoj praksi u Sloveniji. Učenici su zaista dobro iskoristili priliku da nauče nešto novo i njima zanimljivo.

image

image

Erasmus+ mobilnost nastavnika Obrtničke škole Bjelovar

Dvojica nastavnika strojarske skupine predmeta, Nikola Šoški i Vjekoslav Marković iz Obrtničke škole Bjelovar bili su u okviru Erasmus+ projekta (2023-1-HR01-KA121-VET-000120638) na praćenju nastave (job shadowing) u Pragu od 26. svibnja do 1. lipnja 2024. Praćenje nastave odličan je vid edukacije za nastavnike gdje oni mogu vidjeti kako rade njihovi sustručnjaci u drugim zemljama EU. Mogu usporediti drugi obrazovni sustav s hrvatskim, uvidjeti koje su naše jake i slabe strane te prema tome pokušati uvesti neke pozitivne promjene u područjima koja ocijene kao slaba. Nastavnici Obrtničke škole bili su u Pragu u školi Akademie řemesel Praha - Střední škola technická, gdje su pratili nastavu vezanu za programiranje i upravljanje CNC strojevima, virtualno zavarivanje i 3D printanje. Neke metode rada koje su tamo vidjeli, već su počeli primjenjivati tako da će od njihove edukacije sigurno puno koristi imati i učenici Obrtniče škole Bjelovar, kao i cijela škola.

image

image

image

image

image

image

Erasmus+ akreditirani projekt u 2024.

S veseljem objavljujemo da su nam odobrena nepovratna sredstva za novi projekt mobilnosti učenika i nastavnika u 2024. godini. Dakle i sljedeće školske godine učenici će imati priliku jedan dio stručne prakse odraditi u nekoj od europskih zemalja, a nastavnici će se educirati prateći nastavu sustručnjaka u školama diljem EU. Nove mobilnosti planiramo već u listopadu i studenom ove godine. Nadamo se da će i sljedeća generacija učenika biti zadovoljna nakon mobilnosti kao što su bili učenici koji su pohađali stručnu praksu u Sloveniji u Velenju.

Erasmus+ mobilnost učenika Obrtničke škole Bjelovar

Osam učenika Obrtničke škole Bjelovar i njihov pratitelj nastavnik Tomislav Balenović vratili su se u petak 26. travnja iz Velenja gdje su učenici bili dva tjedna na stručnoj praksi u okviru Erasmus+ projekta Mladi obrtnici u Europi. Ovo je prvi projekt mobilnosti učenika Obrtničke škole Bjelovar u sklopu akreditacije koju škola ima do 2027. godine. Učenici su se vratili puni pozitivnih dojmova, novih ideja, novih znanja i vještina, proširili su vidike, stekli nova poznanstva i kažu da bi takvo iskustvo opet ponovili. Učenici su u Velenju bili u Elektro in računalniškoj šoli pri Šolskom centru Velenje, praksu su obavljali u Medpodjetniškom izobraževalnom centru Velenje koji je odlično opremljen za nekoliko zanimanja u sektoru elektrotehnike i strojarstva. Komunikacija se odvijala na hrvatskom jeziku, partnerska škola organizirala je smještaj i prehranu te izlete u slobodno vrijeme za učenike. Učenici su bili fascinirani posjetom Termoelektani Šoštanj gdje su se popeli na toranj odakle se pruža predivan pogled na Velenje i okolicu, gdje su vidjeli postrojenje i kontrolnu sobu. Rekli su da je to iskustvo koje čovjek doživi jednom u životu i ono što su ondje vidjeli dobro će im doći u daljnjem radu u struci. Elektro in računalniška šola u Velenju pokazala se kao odličan partner i organizator s kojim će Obrtnička škola Bjelovar zasigurno nastaviti suradnju u sljedećim projektima mobilnosti učenika.

image

image

Stručna praksa u Velenju u Sloveniji

Osam naših učenika: Ivan Vuković (2.e), Luka Katalenić, Mario Ištvanić, Bruno Stefanović, Leon Žegerc, Filip Vinceković, Marko Huseni i Teo Andrejević (3.e), zanimanja elektroinstalater, elektromehaničar i elektroničar mehaničar, otišlo je u nedjelju 14. travnja 2024. u pratnji nastavnika Tomislava Balenovića u Velenje na stručnu praksu. Učenici će ondje biti 2 tjedna u Šolskom centru Velenje, u Elektro in računalniškoj šoli i obavljati praksu u njihovim laboratorijima specijaliziranim za elektrotehniku i elektroniku pod vodstvom strukovnog nastavnika Edisa Mustafića. Stručna praksa financirana je iz sredstava EU, u okviru Erasmus+ akreditacije u strukovnom obrazovanju, projekt iz 2023. pod nazivom Mladi obrtnici u Europi. Učenici su sretno doputovali, smjestili se i započeli s radom. Želimo im puno sreće, da usvoje nova znanja i vještine, dobro se provedu, steknu nove prijatelje, upoznaju Velenje i Sloveniju, nauče osnove slovenskog jezika.

image

image

image

Mladi obrtnici u Europi

Natječaj za prijavu učenika Obrtničke škole Bjelovar za kratkoročnu mobilnost (stručnu praksu) u Erasmus+ projektu Mladi obrtnici u Europi - 2023-1-HR01-KA121-VET-000120638

Obrtnička škola Bjelovar
objavljuje

Natječaj za prijavu na kratkoročnu mobilnost (Stručnu praksu) u Elektro in računalniškoj šoli u gradu Velenje u Sloveniji od 15. travnja do 26. travnja 2024.

Na ovaj se natječaj mogu prijaviti učenici drugog i trećeg razreda elektrotehničkih usmjerenja, dakle elektroinstalateri, elektroničari-mehaničari i elektromehaničari.

Povjerenstvo će od prijavljenih učenika izabrati 10 učenika, 8 kandidata koji će pohađati stručnu praksu u Velenju i 2 učenika koji će biti rezerva u slučaju spriječenosti izabranih kandidata.

Preuzmite dokumente:
Preuzmite natječaj

Natječaj za pratitelje
Prijavnica za natječaj nastavnici

Privremeni rezultati Natječaja za učenike Obrtničke škole za sudjelovanje u kratkoročnoj mobilnosti (stručnoj praksi) u Erasmus+ projektu Mladi obrtnici u Europi - 2023-1-HR01-KA121-VET-000120638


U sljedećoj tablici nalazi se popis učenika koji će pohađati stručnu praksu u Sloveniji u Velenju od 14. do 26. travnja 2024.

Učenici imaju pravo uvida u natječajnu dokumentaciju i pravo žalbe na privremene rezultate najkasnije do 15. ožujka 2024. u 12 sati.

Objava konačnih rezultata Natječaja bit će 15.ožujka 2024.

Preuzmite dokument:
Privremeni rezultati.pdf

Privremeni rezultati Natječaja za prijavu nastavnika/ca Obrtničke škole Bjelovar za pratnju učenicima u kratkoročnoj mobilnosti (stručnoj praksi) u Erasmus+ projektu Mladi obrtnici u Europi - 2023-1-HR01-KA121-VET-000120638


U gore navedenom natječaju koji je trajao od 3. ožujka do 11. ožujka 2024. izabran je nastavnik Tomislav Balenović koji će pratiti učenike na stručnoj praksi u Sloveniji u Velenju od 14. do 26. travnja 2024. Nastavnik Tomislav Balenović jedini se prijavio na Natječaj.

Preuzmite dokument:
Privremeni rezultati za objavu nastavnici.pdf

Konačni rezultati Natječaja za učenike Obrtničke škole za sudjelovanje u kratkoročnoj mobilnosti (stručnoj praksi) u Erasmus+ projektu Mladi obrtnici u Europi - 2023-1-HR01-KA121-VET-000120638


U sljedećoj tablici nalazi se popis učenika koji će pohađati stručnu praksu u Sloveniji u Velenju od 14. do 26. travnja 2024.

Preuzmite dokument:
Konačni rezultati za objavu učenici.pdf

Pripremne aktivnosti za mobilnost u projektu Mladi obrtnici u Europi

Obrtnička škola Bjelovar postala je 2023. nositeljica Erasmus+ akreditacije. To znači da će učenici i nastavnici naše škole imati priliku ići na stručnu praksu i edukaciju u škole diljem EU do 2027. godine. Uskoro na stručnu praksu u Velenje u Sloveniji odlazi 8 učenika elektrostruke (Teo Andrejević, Marko Huseni, Mario Ištvanić, Luka Katalenić, Bruno Stefanović, Filip Vinceković, Ivan Vuković i Josip Živko) u pratnji nastavnika Tomislava Balenovića. Na praksi će biti dva tjedna, od 15. do 26. travnja 2024. Učenici su danas u sklopu projekta krenuli s pripremama za mobilnost. Slađana Coha i Nikolina Jovičić iz Erste banke održale su predavanje o tekućem računu, karticama, podizanju gotovog novca na bankomatima, naknadama i sigurnosti kao financijsku pripremu za mobilnost. Slijede računalna priprema, kulturološka i jezična. U nastavku možete pogledati nekoliko fotografija s današnje financijske pripreme.

Računalna priprema

U ponedjeljak 26. ožujka 2024. učenici koji će pohađati stručnu praksu u Sloveniji u Velenju od 15. travnja imali su računalnu pripremu. Nastavnik Siniša Grašar uputio je učenike kako napisati tekst i poslati e-poštom, što sve e-pošta treba sadržavati, kako započeti, što napisati u tijelu pošte, kako završiti, kako urediti tekst u Wordu, kako pristojno komunicirati koristeći internetske aplikacije, društvene mreže i sl.

image
image
image
image

Natječaj za prijavu nastavnika Obrtničke škole Bjelovar za edukaciju (praćenje nastave) u Erasmus+ projektu Mladi obrtnici u Europi - 2023-1-HR01-KA121-VET-000120638


Obrtnička škola Bjelovar
objavljuje
Natječaj za prijavu nastavnika Obrtničke škole Bjelovar za edukaciju (praćenje nastave) u Pragu od 26. svibnja do 1. lipnja 2024.
Na ovaj se natječaj mogu prijaviti nastavnici Obrtničke škole Bjelovar koji predaju strojarsku skupinu predmeta.

Preuzmite dokument:
Natječaj za job shadowing.pdf
Prijavnica za natječaj job shadowing.pdf

Privremeni rezultati job shadowing.pdf
Konačni rezultati.pdf

Konačni rezultati job shadowing

Erasmus+ akreditacija

image

Erasmus+ je program EU-a kojim se podupiru obrazovanje, osposobljavanje, mladi i sport. Početkom 2023. Obrtnička škola Bjelovar postala je nositelj Erasmus+ akreditacije u području strukovnog obrazovanja.

Učenici Obrtničke škole pohađat će stručnu praksu, a nastavnici će ići na strukturirane tečajeve s temom strukovnog obrazovanja i praćenje nastave u obrtničke škole diljem EU. Aktivnosti tijekom provedbe projekata mobilnosti za vrijeme trajanja akreditacije financiraju se u potpunosti iz fondova EU.

Projekti mobilnosti počinju 1.6.2023., akreditacija traje do 2027.

Erasmus+ projekt Wake up your vocation

Obrtnička škola Bjelovar partner je u Erasmus+ projektu Wake up your vocation koji uključuje više od 30 edukativnih centara, 600 mladih, roditelja, nastavnika, te javnih i privatnih subjekata,
kako bi se smanjio jaz između obrazovnog sustava i tržišta rada i mladima olakšao pristup tržištu rada.
Više informacija o projektu možete pročitati na poveznici: https://znanjenadjelu.hr/wakeup/

Erasmus + seminar u Dublinu

U sklopu školskoga ERASMUS + projekta „Digital Literacy in the Collaborative Classroom“ na seminaru u Dublinu od 29.ožujka. – 4. travnja 2015. prisustvovali su profesor strojarske skupine predmeta Ivan Tudić i elektrotehničke skupine predmeta Tomislav Balenović naše Škole.

Seminar je održan u St. Tiernan’s Community School,  Dublin 16,  Ireland , a sudjelovalo je 25 nastavnika i učitelja iz cijele Europe: Poljske, Rumunjske, Grčke, Češke, Hrvatske, Turske i Cipra.

Seminar u Dublinu

Voditelj seminara je bio Jason Ryan uz predavače Mary-Elaine Tynan, Una McLysaght i Paula Tynan. Obrađene su mnoge teme u vrlo napornom rasporedu kao:

 • Weebly.com – stvaranje besplatne Internet stranice
 • Twitter.com – dijeljenje programa sa ostalima
 • Quizlet.com – izrada kvizova za učenike
 • Tagxedo.com – postavljanje riječi u oblake
 • Goanimate.com – stvaranje animacije i razgovora
 • Prezi.com – nova vrsta Powerpointa
 • MonkeyJam – program za animaciju
 • Cesi.ie – program za komunikaciju nastavnika
 • Puzzlemaker.discpveryeducation.com – izrada križaljki
 • Bitstripsforschools.com – izrada crtanog romana
 • Gocongr.com – izrada kalendara
 • Surveymonkey.com – test pitalice
 • Photo story – izrada priče slikama
 • Audacity – program za snimanje glasa
 • Schoology.com – interaktivni razred
 • Sothinkswf catcher – najbolji program za animacije,

te mnoge druge aplikacije i stranice na kojima irski kolege razmjenjuju informacije i nastavne sadržaje. Aplikacije su vrlo primjenjive u sklopu nastavnog procesa jer ne zahtijevaju posebnu računalnu opremu već samo internetski pristup.

Seminar u Dublinu

Seminar u Dublinu

Osim predavanja organiziran je posjet Powerscourt House & Gardens parku, turistički obilazak Dublina te kulturno veče uz tradicionalnu irsku glazbu.

Seminar u Dublinu

Seminar u Dublinu

Sam seminar je bio vrlo edukativan i odlična prilika za razmjenu ideja i iskustva sa ostalim kolegama iz drugih zemalja te druženje.O povijesti škole

Bjelovar ima dugu tradiciju u razvoju obrazovanja za potrebe obrtništva. Tako su već 1769. god. otvoreni…