Početna stranica › Eko škola


CARDS 2003

CARDS 2003

Delegacija Europske komisije u Zagrebu tražila je prijedloge projekata za unapređenje strukovnog školstva…

Školski projekt - tjedan zdravlja „Budi zdrav““

Školski projekt - Tjedan zdravlja “Budi zdrav” planira se održati tijekom mjeseca svibnja 2021. godine ovisno…

O Eko školi

Međunarodne Eko-škole su program osmišljen za provedbu smjernica odgoja i obrazovanja za okoliš na razini odgojno-obrazovnih ustanova. U rujnu 2017. godine, Obrtnička škola Bjelovar uključila se u program kao kandidat za dobivanje statusa. U svibnju 2018. godine smo službeno dobili status Eko škole te smo u ovoj školskoj godini 2018./2019. u procesu obnove statusa.
Zadaća Eko-škola je odgojiti mlade generacije i osvijestiti ih na pitanja okoliša kao i osposobiti ih za donošenje odluka o razvitku društva u budućnosti. Uključivanjem učenika u sustav prikupljanja, podizanjem njihove svijesti i znanja o očuvanju okoliša, cilj nam je odgojiti naše buduće majstore kao društveno odgovorne članove društva. Sukladno tome, u školi se kontinuirano provode eko aktivnosti u koje uključuju učenici. Primjerice, provode se eko patrole učenika u kojima se brinu za sortiranje i recikliranje otpada, štednju električne energije, čistoću okoliša škole i drugo što je utvrđeno Eko-kodeksom. Učenici iz eko patrole kontroliraju i „nadgledaju“ postupanje drugih učenika i odraslih te prave zabilješke. Također, kontinuirano skupljamo stare baterije i plastične čepove te sortiramo otpad koji onda nosimo u reciklažno dvorište Grada Bjelovara (papir, plastika, tetrapak, metal).


Eko škola

VOLONTERSKA AKCIJA OBRTNIČKE ŠKOLE BJELOVAR

Školska godina: 2023./2024. godina

Povodom Dana starijih osoba i Dana mentalnog zdravlja, naši su učenici volontirali u Domu za odrasle osobe s mentalnim poteškoćama. Učenici 1. g razreda (Nikola Belošević, Pavao Filjić, Andrej Perić, Luka Horvat i Rolando Tesić) su u pratnji nastavnice Kristine Vidak pomogli u obnovi vanjskog prostota Doma. Obnovili smo stare klupe i drvene skulpture te ih osvježili novim bojama. Osim farbanja, sadilo se cvijeće i ukrasno grmlje. Ova je akcija povezala učenike različitih škola te našim učenicima pružila posebno zadovoljstvo. Kroz ovakve akcije ne pomažemo samo potrebitima nego istovremeno radimo na sebi produbljujući empatiju i humanost prema drugima.

Projektni dan Eko škole 2018./2019.

Školska godina: 2018./2019. godina

U Obrtničkoj školi Bjelovar 12. travnja je održan projektni dan Eko škole u sklopu međunarodnog programa Eko škola udruge Lijepa Naša. U sklopu projektnog dana za učenike smo bili pripremili razne aktivnosti. Od pozvanih predavanja sudjelovali su:

  • Sandra Crnković i Igor Sokolović iz Hrvatskih šuma sa temom „Šume dišu za nas“ – Govorili su o vrstama drveća u šumi i razlikama među njima te o šumama na području Bjelovarsko-bilogorske županije.
  • Matija Kozić (Piđo metali d.o.o) sa temom „Od otpada do umjetnosti“- Učenicima je opisao kako i na koji način se reciklira metalni otpad, koje vrste metalnih otpada postoje te je prezentirao na koji način iskorištava otpad za stvaranje umjetničkih skulptura i drugih predmeta dekorativne i upotrebne svrhe.
  • Viša poljoprivredna savjetnica Darija Marković sa temom „Zašto je ekološka proizvodnja važna?“ – Predavala je učenicima o ekološkom uzgoju biljaka i životinja te je objašnjeno zašto je ne-ekološki uzgoj štetan odnosno, koje su prednosti ekološkog uzgoja. Također, učenici su informirani o postupku postajanja ekološkog proizvođača te kome se mogu obratiti.
  • Profesorica Sanja Novotni sa temom „Pčelarstvo“- Učenicima je prezentirala kako funkcionira život pčela i zašto su one važne za prirodu, kao i za nas. Upoznala ih je sa izazovima pčelarstva iz osobne pozicije pčelara te informirala učenike postupku nastajanja meda.

Nadalje, osim predavanja, organizirali smo nekoliko radionica. Pod vodstvom profesora Vjekoslava Markovića i Dejana Ivkovića učenici su izrađivali dva taburea od starih knjiga i od auto gume (za otpis).       Taburei su smješteni u školskoj knjižnici Obrtničke i Tehničke škole. Također, učenici su izrađivali tabure od stare auto gume. Tabure je smješten u dnevnom boravku na školskom hodniku. Osim navedenog, učenici su čistili okoliš škole i sadili začinsko i ljekovito bilje u vodstvu pedagoginje Adele Sakradžije. Trenutno je aktualan i viralni izazov #trashchallenge stoga smo se i mi htjeli uključiti u ovaj eko izazov i očistiti okoliš škole. Zajedno s učenicima očistili smo prostor iza škole.

Zahvaljujemo još jednom svima na sudjelovanju!

 
O povijesti škole

Bjelovar ima dugu tradiciju u razvoju obrazovanja za potrebe obrtništva. Tako su već 1769. god. otvoreni…