Početna stranica › Eko škola


CARDS 2003

CARDS 2003

Delegacija Europske komisije u Zagrebu tražila je prijedloge projekata za unapređenje strukovnog školstva…

Školski projekt - tjedan zdravlja „Budi zdrav““

Školski projekt - Tjedan zdravlja “Budi zdrav” planira se održati tijekom mjeseca svibnja 2021. godine ovisno…

Eko škola

Projektni dan Eko škole 2018./2019.

Školska godina: 2018./2019. godina

U Obrtničkoj školi Bjelovar 12. travnja je održan projektni dan Eko škole u sklopu međunarodnog programa Eko škola udruge Lijepa Naša. U sklopu projektnog dana za učenike smo bili pripremili razne aktivnosti. Od pozvanih predavanja sudjelovali su:

  • Sandra Crnković i Igor Sokolović iz Hrvatskih šuma sa temom „Šume dišu za nas“ – Govorili su o vrstama drveća u šumi i razlikama među njima te o šumama na području Bjelovarsko-bilogorske županije.
  • Matija Kozić (Piđo metali d.o.o) sa temom „Od otpada do umjetnosti“- Učenicima je opisao kako i na koji način se reciklira metalni otpad, koje vrste metalnih otpada postoje te je prezentirao na koji način iskorištava otpad za stvaranje umjetničkih skulptura i drugih predmeta dekorativne i upotrebne svrhe.
  • Viša poljoprivredna savjetnica Darija Marković sa temom „Zašto je ekološka proizvodnja važna?“ – Predavala je učenicima o ekološkom uzgoju biljaka i životinja te je objašnjeno zašto je ne-ekološki uzgoj štetan odnosno, koje su prednosti ekološkog uzgoja. Također, učenici su informirani o postupku postajanja ekološkog proizvođača te kome se mogu obratiti.
  • Profesorica Sanja Novotni sa temom „Pčelarstvo“- Učenicima je prezentirala kako funkcionira život pčela i zašto su one važne za prirodu, kao i za nas. Upoznala ih je sa izazovima pčelarstva iz osobne pozicije pčelara te informirala učenike postupku nastajanja meda.

Nadalje, osim predavanja, organizirali smo nekoliko radionica. Pod vodstvom profesora Vjekoslava Markovića i Dejana Ivkovića učenici su izrađivali dva taburea od starih knjiga i od auto gume (za otpis).       Taburei su smješteni u školskoj knjižnici Obrtničke i Tehničke škole. Također, učenici su izrađivali tabure od stare auto gume. Tabure je smješten u dnevnom boravku na školskom hodniku. Osim navedenog, učenici su čistili okoliš škole i sadili začinsko i ljekovito bilje u vodstvu pedagoginje Adele Sakradžije. Trenutno je aktualan i viralni izazov #trashchallenge stoga smo se i mi htjeli uključiti u ovaj eko izazov i očistiti okoliš škole. Zajedno s učenicima očistili smo prostor iza škole.

Zahvaljujemo još jednom svima na sudjelovanju!

 




O povijesti škole

Bjelovar ima dugu tradiciju u razvoju obrazovanja za potrebe obrtništva. Tako su već 1769. god. otvoreni…