Početna stranica › Povijest škole


CARDS 2003

CARDS 2003

Delegacija Europske komisije u Zagrebu tražila je prijedloge projekata za unapređenje strukovnog školstva…

Dan škole 2017.

Dana 26. travnja 2017. godine, Obrtnička škola proslavila je dan škole. Kako bi što upečatljivije proslavili svoj…

Dobitnici nagrada i priznanja Fonda „Boža Tvrtković“ u šk. god. 2015./16..

Mario Milican bio je učenik 2. a razreda Obrtničke škole Bjelovar, zanimanje automehaničar. Prvi razred završio…

O povijesti škole

Bjelovar ima dugu tradiciju u razvoju obrazovanja za potrebe obrtništva. Tako su već 1769. god. otvoreni odjeli latinske i geometričke škole koje su pohađali zidari, tesari i drugi budući obrtnici.

Šegrtska škola osnovana je u Bjelovaru 1886. godine. Nasljednica šegrtske škole je Škola učenika u privredi koja je osnovana 1947. godine.

 

Odjeli metalske struke upisani su 1960. godine. 1960. god. otvara se odjel Tehničke škole strojarskog smjera za odrasle zbog potreba bjelovarskog gospodarstva (tvornice traktora Tomo Vinković i Agro-servisa).

1962. god. osnovana je Tehnička škola s jednim odjelom redovnih učenika u koji je upisano 40 učenika. Političkim odlukama prosvjetnih vlasti 1. siječnja 1963.god. osnovan je Školski metalski centar u sklopu kojega radi Obrtnička škola.

1978. god. stvoren je Centar za odgoj i usmjereno obrazovanje. Tako je prekinut i kontinuitet u opremanju prijašnjih programa bjelovarskih srednjih škola.

   

1991. god. izvršena je reorganizacija Centra za odgoj i obrazovanje u Bjelovaru kojom počinju raditi samostalne škole: Tehnička, Medicinska, Gimnazija, Ekonomsko - birotehnička, Trgovačka, Ugostiteljska, Obrtnička.

Obrtnička škola u Bjelovaru registrirana je 1993. god. kao samostalna škola. Upisuje i obrazuje naučnike različitih obrtničkih zanimanja nastojeći udovoljiti potrebama gospodarstva i osobnim potrebama. Cilj Obrtničke škole je osposobljavnje naučnika za kvalitetno samostalno obavljanje složenih zadaća obrtništva i unapređivanje hrvatskog gospodarstva. Zbog izuzetne važnosti ovoga obrazovnog procesa Obrtničke škole zaslužuju mnogo veću pozornost u planiranju ukupnog života zemlje.Klub mladih tehničara

KMT okuplja učenike koji pokazuju povećani interes za područja strojarstva i elektrotehnike pripremajući ih za različita…


O povijesti škole

Bjelovar ima dugu tradiciju u razvoju obrazovanja za potrebe obrtništva. Tako su već 1769. god. otvoreni…