Početna stranica › Eko škola


CARDS 2003

CARDS 2003

Delegacija Europske komisije u Zagrebu tražila je prijedloge projekata za unapređenje strukovnog školstva…

Dan škole 2017.

Dana 26. travnja 2017. godine, Obrtnička škola proslavila je dan škole. Kako bi što upečatljivije proslavili svoj…

Dobitnici nagrada i priznanja Fonda „Boža Tvrtković“ u šk. god. 2015./16..

Mario Milican bio je učenik 2. a razreda Obrtničke škole Bjelovar, zanimanje automehaničar. Prvi razred završio…

O Eko školi

Međunarodne Eko-škole su program osmišljen za provedbu smjernica odgoja i obrazovanja za okoliš na razini odgojno-obrazovnih ustanova. U rujnu 2017. godine, Obrtnička škola Bjelovar uključila se u program kao kandidat za dobivanje statusa. U svibnju 2018. godine smo službeno dobili status Eko škole te smo u ovoj školskoj godini 2018./2019. u procesu obnove statusa.
Zadaća Eko-škola je odgojiti mlade generacije i osvijestiti ih na pitanja okoliša kao i osposobiti ih za donošenje odluka o razvitku društva u budućnosti. Uključivanjem učenika u sustav prikupljanja, podizanjem njihove svijesti i znanja o očuvanju okoliša, cilj nam je odgojiti naše buduće majstore kao društveno odgovorne članove društva. Sukladno tome, u školi se kontinuirano provode eko aktivnosti u koje uključuju učenici. Primjerice, provode se eko patrole učenika u kojima se brinu za sortiranje i recikliranje otpada, štednju električne energije, čistoću okoliša škole i drugo što je utvrđeno Eko-kodeksom. Učenici iz eko patrole kontroliraju i „nadgledaju“ postupanje drugih učenika i odraslih te prave zabilješke. Također, kontinuirano skupljamo stare baterije i plastične čepove te sortiramo otpad koji onda nosimo u reciklažno dvorište Grada Bjelovara (papir, plastika, tetrapak, metal).


Projektni dan Eko škole 2018./2019.

U Obrtničkoj školi Bjelovar 12. travnja je održan projektni dan Eko škole u sklopu međunarodnog programa Eko škola udruge Lijepa Naša. U sklopu projektnog dana za učenike smo bili pripremili razne aktivnosti. Od pozvanih predavanja sudjelovali su:

  • Sandra Crnković i Igor Sokolović iz Hrvatskih šuma sa temom „Šume dišu za nas“ – Govorili su o vrstama drveća u šumi i razlikama među njima te o šumama na području Bjelovarsko-bilogorske županije.
  • Matija Kozić (Piđo metali d.o.o) sa temom „Od otpada do umjetnosti“- Učenicima je opisao kako i na koji način se reciklira metalni otpad, koje vrste metalnih otpada postoje te je prezentirao na koji način iskorištava otpad za stvaranje umjetničkih skulptura i drugih predmeta dekorativne i upotrebne svrhe.
  • Viša poljoprivredna savjetnica Darija Marković sa temom „Zašto je ekološka proizvodnja važna?“ – Predavala je učenicima o ekološkom uzgoju biljaka i životinja te je objašnjeno zašto je ne-ekološki uzgoj štetan odnosno, koje su prednosti ekološkog uzgoja. Također, učenici su informirani o postupku postajanja ekološkog proizvođača te kome se mogu obratiti.
  • Profesorica Sanja Novotni sa temom „Pčelarstvo“- Učenicima je prezentirala kako funkcionira život pčela i zašto su one važne za prirodu, kao i za nas. Upoznala ih je sa izazovima pčelarstva iz osobne pozicije pčelara te informirala učenike postupku nastajanja meda.

Nadalje, osim predavanja, organizirali smo nekoliko radionica. Pod vodstvom profesora Vjekoslava Markovića i Dejana Ivkovića učenici su izrađivali dva taburea od starih knjiga i od auto gume (za otpis).       Taburei su smješteni u školskoj knjižnici Obrtničke i Tehničke škole. Također, učenici su izrađivali tabure od stare auto gume. Tabure je smješten u dnevnom boravku na školskom hodniku. Osim navedenog, učenici su čistili okoliš škole i sadili začinsko i ljekovito bilje u vodstvu pedagoginje Adele Sakradžije. Trenutno je aktualan i viralni izazov #trashchallenge stoga smo se i mi htjeli uključiti u ovaj eko izazov i očistiti okoliš škole. Zajedno s učenicima očistili smo prostor iza škole.

Zahvaljujemo još jednom svima na sudjelovanju!

 Klub mladih tehničara

KMT okuplja učenike koji pokazuju povećani interes za područja strojarstva i elektrotehnike pripremajući ih za različita…


O povijesti škole

Bjelovar ima dugu tradiciju u razvoju obrazovanja za potrebe obrtništva. Tako su već 1769. god. otvoreni…