Početna stranica › Knjižnica - Vijesti iz knjižnice


CARDS 2003

CARDS 2003

Delegacija Europske komisije u Zagrebu tražila je prijedloge projekata za unapređenje strukovnog školstva…

Školski projekt - tjedan zdravlja „Budi zdrav““

Školski projekt - Tjedan zdravlja “Budi zdrav” planira se održati tijekom mjeseca svibnja 2021. godine ovisno…

Međunarodni dan kravate

„Dobro zavezana kravata je prvi ozbiljan korak u životu muškarca“ Oscar Wilde

Ovom rečenicom učenici Obrtničke škole započeli su obilježavanje Međunarodnog dana kravate 2017. godine, kroz edukativne i kreativne radionice. Učenici su kroz predavanje o povijesti kravate saznali nekoliko zanimljivosti i o kravati, ali i porijeklo njezina nastanka.  Nakon predavanja, učenici su učili pravilno vezati kravatu. Kreativna strana naših učenika dokazana je u radionici izrade origami kravata, kojima smo ukrasili hodnik naše škole.

18. listopada 2017. godine obilježili smo Međunarodni dan kravate zajedničkom fotografijom učenika i profesora koji su spremno pozirali sa zavezanim kravatama. Zahvaljujemo svim učenicima i profesorima koji su se uključili u aktivnosti vezane uz Međunarodni dan kravate.  smile

Dan kravate
Dan kravate
Dan kravate
Dan kravate
Dan kravate

NAJČITATELJI 2016./2017.

I ove školske godine, Obrtnička škola Bjelovar nagradila je svoje najčitatelje za školsku godinu 2016./2017.

Najčitatelj je učenik Ivor Rakačić iz 1. a razreda. Od samog početka ove školske godine, redovit je gost naše knjižnice, a može se pohvaliti i svim pročitanim lektirnim naslovima. Čest je sudionik radionica i događanja u školskoj knjižnici. Redovito čita časopise, ali i posuđuje izborne lektirne naslove. Nastavnici Obrtničke škole Bjelovar za njega imaju samo riječi hvale, a opisuju ga pristojnim, upornim, vrijednim i motiviranim.

Isto tako, ove godine smo nagradili profesoricu hrvatskog jezika, Kristinu Vidak, koja je proglašena najsuradnicom školske knjižnice. Profesorica Vidak redovito surađuje sa školskom knjižničarkom u provedbi različitih projekata, ali i u suradničkoj nastavi. Ove godine u našoj je školskoj knjižnici održavala humanitarni projekt „Plastičnim čepovima do skupih lijekova“ u suradnji sa svojim učenicima. Rado posjećuje knjižnicu, a nerijetko i dovodi svoje učenike na edukativna predavanja.

Čestitamo svim nagrađenima!

Sanja Cutvarić, prof.

Najčitatelji 2016./2017.
Najčitatelji 2016./2017.
Najčitatelji 2016./2017.
Najčitatelji 2016./2017.

Dodjela nagrada i priznanja najčitateljima za šk. god. 2015./16.

Dodjela nagrada i priznanja najčitateljima održana je četvrtu godinu zaredom u zajedničkoj knjižnici četiriju srednjih škola 10. lipnja 2016. u 13.10 sati. Dodjela je bila zajednička za šest srednjih škola našeg Grada, Medicinsku, Ekonomsku i birotehničku, Komercijalnu i trgovačku, Turističko-ugostiteljsku, Tehničku i naravno Obrtničku.
Ovogodišnji najčitatelji Obrtničke škole Bjelovar su Bruno Kovačić i Dario Beriša, koji su i prošle godine bili proglašeni najčitateljima naše škole. Najsuradnica knjižnice i najčitateljica među nastavnicima ove je godine pedagoginja Petra Plevnik. Svim nagrađenima čestitamo i želimo da i dalje uživaju u čitanju.

Katarina Belančić Jurić

Dodjela nagrada i priznanja najčitateljima

Tjedan mađarske kulture u Knjižnici Tehničke i Obrtničke škole Bjelovar

Tjedan mađarske kulture održavao se u Knjižnici Tehničke i Obrtničke škole Bjelovar od 30. svibnja do 3. lipnja 2016. Inicijatorice ovog projekta su knjižničarke Tehničke i Obrtničke škole Bjelovar, Rajna Gatalica i Katarina Belančić Jurić. Osmislile su ga i provele u suradnji s predsjednicom Zajednice Mađara grada Bjelovara, Anitom Farkaš, te članicama Olgom Martinović i Marijom Kukučkom. U provedbi aktivnosti sudjelovali su i ostali članovi spomenute Zajednice: Šandor Toth, Ivan Farkaš te Franjo Farkaš.

Tijekom tjedna posvećenog mađarskoj kulturi učenici Obrtničke i Tehničke škole Bjelovar mogli su sudjelovati svaki dan u jednoj aktivnosti: predavanje o mađarskim znamenitostima koje je održala Olga Martinović, kratki tečaj mađarskog jezika koji je održala Marija Kukučka, prezentacija mađarskih narodnih plesova i kratki tečaj u organizaciji Zajednice Mađara grada Bjelovara, predavanje o mađarskim običajima koje je održao Šandor Toth, te predavanje o zanimljivostima iz Mađarske koje je održao Franjo Farkaš. Osim navedenih aktivnosti, u školskoj knjižnici nalazila se izložba knjiga na mađarskom jeziku, knjiga poznatih mađarskim književnika na hrvatskom jeziku, te muška i ženska mađarska narodna nošnja, na školskim hodnicima nalazile su se pano-izložbe o Republici Mađarskoj, Rubikovoj kocki i Franzu Lisztu.

Tjedan mađarske kulture organiziran je u knjižnici Tehničke i Obrtničke škole Bjelovar kako bi se učenicima približila mađarska kultura, kako bi naučili nešto više od onoga što im nudi nastavni program, te na drugačiji, suvremeniji i dinamičniji način. U svakoj se aktivnosti tražilo aktivno sudjelovanje učenika koji su vrlo dobro prihvatili takav način učenja te nakon svake aktivnosti izašli iz učionice vedri, puni pozitivnih dojmova i tema za međusobni razgovor.

Tjedan mađarske kulture
Tjedan mađarske kulture
Tjedan mađarske kulture
Tjedan mađarske kulture
Tjedan mađarske kulture
Tjedan mađarske kulture
Tjedan mađarske kulture
Tjedan mađarske kulture

Svjetski dan borbe protiv raka

U petak, 5. veljače 2016., u gostima su nam bili učenici Medicinske škole Bjelovar sa svojom voditeljicom, profesoricom Anom Čanađijom. Održali su u školskoj knjižnici za učenike Tehničke i Obrtničke škole Bjelovar predavanje o prevenciji karcinoma i najčešćim oblicima karcinoma. Predavanje je održano povodom Svjetskog dana borbe protiv raka. Tema nije lijepa, ali je korisna i aktualna. Svakim danom povećava se broj oboljelih od raznih oblika karcinoma i dobro je znati što možemo učiniti kako bismo spriječili oboljenje. Koje su promjene u tom smislu poželjne a odnose se na stil života, prehranu, samopreglede i sl. Ovom prilikom zahvaljujemo učenicima Medicinske škole i njihovoj voditeljici te se nadamo da će nas opet posjetiti i poučiti kako da očuvamo svoje zdravlje.

Katarina Belančić Jurić


Svjetski dan borbe protiv raka
Svjetski dan borbe protiv raka
Svjetski dan borbe protiv raka
Svjetski dan borbe protiv raka
Svjetski dan borbe protiv raka
Svjetski dan borbe protiv raka
Svjetski dan borbe protiv raka

Od mora do vrha – Maroko 2015.

U četvrtak, 17. prosinca 2015., u školskoj knjižnici Matej Perkov održao je putopisno predavanje Od mora do vrha - Maroko 2015. Skupila se grupica zainteresiranih učenika i nastavnika koji su netremice slušali gospodina Perkova i gledali predivne fotografije s njegovog puta u Maroko i uspona na najviši vrh Atlasa, Jebel Toubkal, koji je ujedno i najviši vrh sjeverne Afrike. Učenici su tijekom predavanja održanog na njima zanimljiv i odgovarajući način mogli naučiti mnoge detalje iz marokanske povijesti, geografije, kulture, umjetnosti i svakodnevnog života. Također su mogli saznati kako izgleda i koje sve pripreme zahtijeva jedna takva avantura, kao što je uspon na najviši vrh jedne planine od razine mora.
Zahvaljujemo gospodinu Perkovu na vrlo zanimljivom i poučnom predavanju.

Katarina Belančić Jurić

Od mora do vrha – Maroko 2015.
Od mora do vrha – Maroko 2015.
Od mora do vrha – Maroko 2015.
Od mora do vrha – Maroko 2015.
Od mora do vrha – Maroko 2015.
Od mora do vrha – Maroko 2015.
Od mora do vrha – Maroko 2015.

Sve za obraz, obraz ni za što!

Mudra je misao koju su učenici 3. e, Marko Đud, Dominik Jurić i Dominik Mikulandi napisali na pročelju škole. Tu su izreku izabrali na radionici Tragom dobrih misli koju su za učenike 3.e održale Tina i Rajna Gatalica nekoliko tjedana ranije. Izabrali su je jer misle da nosi snažnu poruku koju je važno prenijeti nadolazećim naraštajima učenika. Tijekom pisanja imali smo malih poteškoća, no poruka je dovoljno čitko napisana da bi nam izmamila osmijeh na lice svako jutro kada dolazimo u školu. Zahvaljujemo učenicima koji su sudjelovali u radionici kao i onima koji su poruku napisali, te se nadamo da će doprijeti do svijesti i srca budućih naraštaja učenika. Katarina Belančić Jurić Sve za obraz, obraz ni za što! Sve za obraz, obraz ni za što! Sve za obraz, obraz ni za što! Sve za obraz, obraz ni za što!

Međunarodni dan tolerancije

U knjižnici je 16. studenog održana radionica o toleranciji povodom Međunarodnog dana tolerancije. Sudjelovalo je dvadesetak učenika Tehničke i Obrtničke škole Bjelovar. S učenicima se prvo razgovaralo o tome što je tolerancija, zatim smo pročitali priču o zajedništvu, prokomentirali je pa u skupinama čitali tekstove nepoznatih autora o njihovim susretima s različitim oblicima netolerancije, što smo također prokomentirali, a učenici su im napisali savjete, riječi podrške i utjehe.

Katarina Belančić Jurić

Međunarodni dan tolerancije
Međunarodni dan tolerancije

Tragom dobrih misli

Na radionici Tragom dobrih misli koju su vodile Tina Gatalica iz Narodne knjižnice „Petar Preradović“ i Rajna Gatalica, školska knjižničarka, učenici 3.e izabrali su poruku Williama Shakespearea: Sve za obraz, obraz ni za što,  koju će napisati na pročelju škole kako bi nadahnula buduće generacije učenika. Poruku su izabrali jer kažu da je vrlo važno da čovjek bude „čista“ obraza. Osim na spomenuto mjesto slične će mudre poruke učenici napisati i na zidu knjižnice i školskog hodnika.
Sve ove aktivnosti dio su nacionalnog projekta pod nazivom Tragom dobrih misli te dio međunarodnog projekta Serve the planet.

Katarina Belančić Jurić

Tragom dobrih misli
Tragom dobrih misli
Tragom dobrih misli

Obilježili smo Svjetski dan šećerne bolesti

U školskoj je knjižnici u petak 13. studenog 2015. obilježen Svjetski dan šećerne bolesti.
U goste su nam došli učenici Medicinske škole Bjelovar: Barić Petar, Bekčec Ružica Stefani, Boltižar Amalija, Sorić Vanesa, Dominiković Petra, Gaši Ana, Horvatek Gabrijela, Ilić Vanja i Jovičić Nikolina u pratnji svoje profesorice Tine Jelić-Balta. Održali su kratko i poučno predavanje o simptomima i prevenciji šećerne bolesti. Naši su učenici saznali da je šećerna bolest vrlo opaka, te da iako ne boli, ubija. Saznali su i koji su najčešći simptomi šećerne bolesti, koje vrste te bolesti postoje te da se može spriječiti zdravim načinom života, dakle redovitom tjelovježbom i unosom zdrave i raznovrsne hrane u određenom postotku. Što znači konzumiranjem cjelozrnatih žitarica, povrća, voća i kvalitetnog mesa, a što manje šećera i masne hrane.

Nakon predavanja su izmjerili zainteresiranim učenicima razinu šećera u krvi te zaključili (na našu sreću) da nam je svima razina šećera u dozvoljenim granicama.

Zahvaljujemo gošćama iz Medicinske škole Bjelovar i radujemo se budućoj suradnji. Zahvaljujemo i knjižničarki Medicinske škole Bjelovar, Zorki Renić, koja nas je povezala i na taj način omogućila ovaj događaj.

Katarina Belančić Jurić

Svjetski dan šećerne bolesti
Svjetski dan šećerne bolesti
Svjetski dan šećerne bolesti
Svjetski dan šećerne bolesti
Svjetski dan šećerne bolesti
Svjetski dan šećerne bolesti

Posjet Narodnoj knjižnici „Petar Preradović“ Bjelovar

Učenici prvih razreda Obrtničke škole Bjelovar posjetili su tijekom Mjeseca hrvatske knjige (15. listopada do 15. studenog) Narodnu knjižnicu „Petar Preradović“ Bjelovar. U knjižnici su od kolegica Tine Gatalice i Lucije Miškić saznali mnoge podatke iz povijesti knjižnice, koliko svezaka knjiga posjeduje te iz kojih sve područja i na kojim jezicima. Vidjeli su kako izgledaju knjige na brajici (pismu za slijepe i slabovidne) te obišli čitaonicu tiska, odjel za odrasle i studijski odjel. Budući da je ovogodišnji mjesec hrvatske knjige posvećen svjetlosti, učenici su razgledali izložbu fotografija „Slikanje svjetlom“ i gledali dokumentarni film o postanku i razvoju fotografije. Učenici su također dobili informacije o programima i uslugama Narodne knjižnice „Petar Preradović“ pa se nadamo da će se neki od njih motivirani ovim posjetom nekad i sami uputiti u spomenutu knjižnicu.

Učenici su potom na satu hrvatskog jezika zapisali svoje dojmove o posjetu Narodnoj knjižnici, slijede neki od uradaka:

Jučer smo obišli Narodnu knjižnicu. Svidjele su mi se fotografije, a posebno fotoaparati, voli bih i ja imati jedan takav. Jedina im je mana što se treba dugo čekati da se dobije jedna fotografija. Film je bio dobar, govorio je o fotografiji od samih početaka pa do danas. U knjižnici mi se svidjelo i drago mi je da smo ondje bili.  (Mihael Kovačević)

Svidjeli su mi se stari fotoaparati i te stare fotografije. Dojmilo me se kako je to nekada izgledalo. Svidjeli su mi se i ljudi koji su držali do te umjetnosti i kulture u ono doba. (Marko Đalok)

Knjižnica mi se jako dopala jer ima audio-knjige i knjige za slijepe što je stvarno za svaku pohvalu. (Antonio Kramarić)

Najviše me se dojmilo kako zapravo funkcionira nekadašnji fotoaparat, to je zapravo obična kutija koja je iznutra crna i ima jedan maleni otvor kroz koji dopire svjetlost koja na fotopapir preslikava neki objekt. Slikanje traje i do 6 dana. (Zvonimir Krajačić)

Jučerašnji izlet dojmio me se iz više razloga, ponajviše zbog tehnike slikanja svjetlom. Svaka slika napravljena tom tehnikom je posebna i unikatna i iziskuje dosta truda, suprotno slikanju mobitelom danas. (Stipe Matoš)

Katarina Belančić Jurić

Posjet Narodnoj knjižnici „Petar Preradović“ Bjelovar
Posjet Narodnoj knjižnici „Petar Preradović“ Bjelovar
Posjet Narodnoj knjižnici „Petar Preradović“ Bjelovar
Posjet Narodnoj knjižnici „Petar Preradović“ Bjelovar
Posjet Narodnoj knjižnici „Petar Preradović“ Bjelovar
Posjet Narodnoj knjižnici „Petar Preradović“ Bjelovar
Posjet Narodnoj knjižnici „Petar Preradović“ Bjelovar
Posjet Narodnoj knjižnici „Petar Preradović“ Bjelovar
Posjet Narodnoj knjižnici „Petar Preradović“ Bjelovar

Kviz o Tesli

U knjižnici je 6. studenog 2015. održan kviz o Nikoli Tesli. Prije kviza pogledali smo kratki film o tvornici električnih automobila Tesla. Sudjelovalo je 8 učenika Obrtničke škole koji nisu pokazali baš zavidno znanje, ali su zato nakon kviza naučili puno novih informacija o Nikoli Tesli i njegovim izumima. Nadamo se da će se sljedeći put učenici koji se prijave za kviz bolje pripremiti. Najveći broj bodova imao je Domagoje Delač, a drugo je mjesto zauzeo Josip Paun.

Katarina Belančić Jurić

Kviz o Tesli
Kviz o Tesli
Kviz o Tesli
Knjigotrag u knjižnici

U knjižnici je 4. studenog 2015. održana igra Knjigotrag. Sudjelovalo je četvero učenika iz 4.d razreda Tehničke škole koji su vrlo uspješno došli do kraja igre. Igra se sastojala u pronalaženju knjiga na policama knjižnice te čitanja ulomaka i pjesama iz pronađenih knjiga. Motiv koji se provlačio kroz sve knjige bila je svjetlost, budući da je ova godina proglašena godinom svjetlosti. Igru smo započeli čitanjem značenja riječi svjetlost iz Rječnika hrvatskog jezika u kojemu se nalazio prvi trag koji nas je odveo do sljedeće knjige. Trag je zapravo bila signatura uz pomoć koje smo došli do iduće knjige, nakon što smo naučili što je signatura i od čega se sastoji, te kako nam može pomoći u pronalasku knjiga na policama knjižnica. Do kraja smo došli preko Tadijanovićevih, Cesarićevih i Šimićevih pjesama, Drevnih izuma, Opće enciklopedije, romana Svjetlost u kolovozu, Hrvatsko-engleskog rječnika i Tesline biografije. Usput smo naučili kako se na engleskom kažu riječi koje su u značenjskoj vezi s riječju “svjetlo”, ponešto o Tesli, izumu vatre te poslušali Cesarićevu Baladu iz predgrađa u glazbenoj izvedbi Hrvoja Hegedušića. Svašta smo naučili i dobro se zabavili.

Zahvaljujemo učenicima koji su sudjelovali i pozivamo ostale da nam se sljedeći put pridruže.

Katarina Belančić Jurić

Knjigotrag u knjižnici
Knjigotrag u knjižnici
Knjigotrag u knjižnici
Knjigotrag u knjižnici

Radionica origami bundeve

U petak, 30. listopada 2015., održana je u knjižnici origami radionica. Oblikovali smo od papira bundevu budući da je tih dana sve bilo u znaku bundeve te je ona jedan od važnijih jesenskih plodova.
Na radionici je sudjelovalo 9 učenika koji su se upoznali s drevnom japanskom tehnikom savijanja papira, oblikovali bundevu uz pomoć i savjete knjižničarki, vježbali precizan rad rukama, vještinu savijanja papira i možda najvažnije od svega, ono što danas većini učenika, ali i odraslih ljudi nedostaje - strpljanje.
Usput smo se svi zajedno dobro zabavili, a nastao je i niz malih narančasto-zelenih bundeva.

Veselimo se sljedećoj radionici kada ćemo savladati još jedan prigodan origami oblik.

Katarina Belančić Jurić

Radionica origami bundeve
Radionica origami bundeve
Radionica origami bundeve

Obilježili smo Dan kravate

Budući da je Dan kravate koji se tradicionalno obilježava 18. listopada ove godine bio nedjelja, kravati smo posvetili gotovo cijeli taj tjedan. Od utorka do petka održali smo u školskoj knjižnici niz aktivnosti za učenike, a tema je naravno bila kravata. Tako smo u utorak održali origami radionicu na kojoj smo naučili ponešto o tehnici savijanja papira, o njezinom porijeklu, razvoju, vrstama papira, značenju i oblicima koji se mogu napraviti. Naučili smo i oblikovati kravatu od papira.

Dan kravate
Dan kravate

U srijedu je održano predavanje o povijesnom razvoju kravate uz nekoliko kratkih filmova posvećenih istoj temi.

Dan kravate

U četvrtak je održana radionica vezanja kravate. Učenici su naučili da postoji čak 85 različitih načina vezanja kravate, a savladali su jedan od jednostavnijih načina, tzv. polu-windsor.

Dan kravate
Dan kravate
Dan kravate

Sve su radionice imale dobar odaziv i učenici su vrlo dobro reagirali na njigov sadržaj i izvedbu. Tema im je očito bila zanimljiva i poučna. Nisu naučili smo činjenice o kravati već i ponešto o stilu odijevanja, ponašanju, simbolici, upornosti, vještini i koncentraciji (origami). Vezanje kravate je za većinu naših učenika bio prvi korak u svijet odraslih muškaraca kako kaže Oscar Wilde (Dobro zavezana kravata prvi je ozbiljan korak u životu muškarca).

Petak je bio završni dan tjedna posvećenog kravati, a svečano smo ga obilježili došavši u školu s kravatama. Bilo je lijepo vidjeti učenike i nastavnike s kravatama. Cijela je škola odisala otmjenošću koja se ne viđa svaki dan. Doimalo se da je ozbiljniji i svečaniji način odijevanja koji zahtijeva kravata učenike potaknuo na ozbiljnije i pomalo uzvišeno ponašanje. Gledajući to tako, nameće se zaključak da odijelo ipak čini čovjeka, odnosno da način odijevanja utječe na čovjekovo ponašanje.

Dan kravate
Dan kravate
Dan kravate
Dan kravate

Kviz o svemiru

Kviz o svemiru održan je u srijedu 7. listopada 2015. povodom Svjetskog tjedna svemira. Sudjelovalo je 20 učenika iz Tehničke i Obrtničke škole škole Bjelovar. Najbolje rezultate postigao je Tomislav Kapelac iz 1.b razreda Tehničke škole kojemu ovom prigodom čestitamo. Tomislav je kao nagradu dobio knjigu.

Svi smo se odlično proveli i naučili ponešto novo o svemiru. Nadamo se da će spomenutih 20 kvizaša sudjelovati i u sljedećim kvizovima koje ćemo organizirati, ali se nadamo i da će nam se pridružiti neki novi.

Katarina Belančić Jurić, knjižničarka

Kviz o svemiru

Dodjela nagrada najčitateljima 2014./15.

Ovogodišnja dodjela nagrada i priznanja najčitateljima šest srednjih škola (Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar, Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar, Medicinske škole Bjelovar, Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar, Obrtničke škole Bjelovar i Tehničke škole Bjelovar) održana je 16. lipnja 2015. u knjižnici četiriju srednjih škola na periferiji grada.
U kulturno-umjetničkom programu koji nas je razonodio između proglašenja najčitatelja sudjelovao je i naš učenik Marko Gaši s recitacijom Cesarićeve pjesme Suputnik.
Najčitatelji Obrtničke škole u školskoj godini 2014/15. bili su Dario Beriša, Bruno Kovačić i Leon Kljajić, a najsuradnica školske knjižnice pedagoginja Antonija Vuletić.

Nagrađenima čestitamo i želimo još puno zabave uz dobre knjige.

Katarina Belančić Jurić

Dodjela nagrada najčitateljima

Dodjela nagrada najčitateljima

Dodjela nagrada najčitateljima

Dodjela nagrada najčitateljima 2013./14.

Zajednička dodjela nagrada i priznanja učenicima i nastavnicima koji su u školskoj godini 2013./14. proglašeni najčitateljima naše škole i još četiriju bjelovarskih srednjih škola (Medicinska, Ekonomska i birotehnička, Turističko-ugostiteljska i prehrambena, Tehnička) održana je u utorak 10. lipnja 2014. godine u knjižnici srednjoškolskog centra.

Program dodjele bio je obogaćen pripovijedanjem poučnih priča iz raznih dijelova svijeta koje su nam približile naše kolegice knjižničarke, Tina i Rajna Gatalica. Poručile su nam da uvijek možemo više nego što mislimo i da je moć pozitivnih misli vrlo velika, kao i da je duhovno bogatstvo vrjednije i dugotrajnije od materijalnoga.

Najčitateljima u Obrtničkoj školi Bjelovar u školskoj godini 2013./14. proglašeni su sljedeći učenici:
Katarina Kovačić, 2.c
Ivo Kupsjak, 3.c
Franjo Jurković, 3.c
i nastavnica hrvatskog jezika, Mirna Marin.

Čestitamo nagrađenima i želimo im da i dalje uživaju u dobrim knjigama.


Katarina Belančić, knjižničarka

Najčitatelji u Obrtničkoj školi Bjelovar u školskoj godini 2013./14.

Književni susret sa Slađanom Lipovcem

Što povezuje Emily Dickinson, Ivana Česmičkog, AC/DC, van Gogha i Nikolu Teslu?
sve ovo u pjesmi povezujem ja“ odgovara Slađan Lipovec u jednoj od svojih pjesama.

U četvrtak, 19. travnja u knjižnici Tehničke i Obrtničke škole Bjelovar posjetio nas je pjesnik Slađan Lipovec. Između zidova male srednjoškolske knjižnice 20 učenika obiju škola moglo je u intimnoj atmosferi upoznati stvaralaštvo ovog zavičajnog pjesnika. Lucija Pavičić, učenica Tehničke škole, otvorila je književni susret pročitavši pjesmu gospodin, a Ivan Bojčuk, učenik Obrtničke škole, pročitao je pjesmu dani beskonačne dosade.

Slađan Lipovec, jednostavan, neposredan i pristupačan, učenicima je približio poeziju i učinio je opipljivom. Učenici su sami vodili književni susret postavljajući pitanja o pjesmama, ali i o glazbi, sportu, znanosti, jeziku i umjetnosti. Ovaj svestrani književnik je na sva pitanja spremno odgovarao i rado čitao svoje pjesme.

Budući da je na susretu među učenicima bilo i onih koji sami pišu pjesme, možda se iz ovog druženja iznjedri neki novi pjesnik.

Književni susret sa Slađanom Lipovcem

Književni susret sa Slađanom Lipovcemr

Književni susret sa Slađanom Lipovcem

Književni susret sa Slađanom Lipovcemr

Učenici Obrtničke i Tehničke škole Bjelovar čitaju korisnicima Doma za starije i nemoćne osobe

Nekoliko je učenika Obrtničke i Tehničke škole Bjelovar u petak 16. prosinca 2011. čitalo korisnicima Doma za starije i nemoćne osobe Bjelovar. Knjižničarke spomenutih škola, Rajna Gatalica i Katarina Belančić, odlučile su potaknuti svoje učenike na ovakvu akciju jer smatraju da mladi i stari mogu i trebaju provoditi vrijeme u zajedničkom druženju. Na taj se način mlade ljude potiče na razmišljanje o životu i starosti, te na brigu o starijima, a stariji se u društvu mladih osjećaju življe, potrebnije i veselije. Na ovaj se način također potiče međusobno razumijevanje tih dviju skupina kao i prevladavanje međugeneracijskog jaza koji je u današnjem društvu sve prisutniji.

Ovaj su put čitale učenice Tehničke škole Bjelovar, Marija Kozić i Veronika Kralj, te učenici Obrtničke škole Bjelovar, Marin Jukić i Valentino Jelenčić. Čitali su poučne priče o ljubavi, suosjećanju, upornosti, dobru i zlu, optimizmu, strahu i sl., a nakon čitanja razgovaralo se o poukama priča. Predbožićno vrijeme učinilo se vrlo prikladnim za ovakav način rada i druženja, a budući da su korisnici Doma, kao i učenici, bili vrlo zadovoljni, dogovorili su se da učenici dolaze jednom mjesečno u dogovorenom terminu.

Katarina Belančić i Rajna Gatalica

Učenici Obrtničke i Tehničke škole Bjelovar čitaju korisnicima Doma za starije i nemoćne osobe Bjelovar

Učenici Obrtničke i Tehničke škole Bjelovar čitaju korisnicima Doma za starije i nemoćne osobe Bjelovar

Nastup školskog tamburaškog sastava na zadnji dan nastave

U srijedu, 15. lipnja 2011., ispred škole je nastupio školski tamburaški sastav koji čine Ivan Jagatić (prima), Marko Bratković (bas), Stjepan Hrastić (bugarija), Filip Kranjčić (basprim) i Željko Bosanac (harmonika).

Ovim im putem zahvaljujemo i nadamo se da će nam svirati i sljedeće školske godine. Bio je to lijep poklon svim nastavnicima i učenicima koji su naporno radili cijele školske godine. Atmosfera je bila odlična, pjevalo se i plesalo, no budući da slike govore više od riječi, najbolje da pogledate fotografije!

Nastup školskog tamburaškog sastava

Nastup školskog tamburaškog sastava

Nastup školskog tamburaškog sastava

Nastup školskog tamburaškog sastava

Nastup školskog tamburaškog sastava

Nastup školskog tamburaškog sastava

Tjedan indijske kulture

Tjedan indijske kulture održan je u knjižnici Obrtničke i Tehničke škole Bjelovar od 23. do 27. svibnja 2011. pod nazivom “Čudesna Indija”.

Knjižničarke su uz pomoć svojih učenika pripremile su ovaj program kao prvi u okviru projekta Tjedan strane kulture.

Projekt je namijenjen upoznavanju učenika s drugačijim običajima, zemljama i ljudima, ali i poticanju tolerancije i međukulturalnog dijaloga.

Tjedan indijske kulture

Čudesna Indija

Projekcija filma Put u Indiju

U ponedjeljak, 23. svibnja u 12.15 sati, održana je projekcija filma Put u Indiju koji tematizira odnos Britanaca i Indijaca polovinom prošloga stoljeća. Prisustvovali su učenici obje škole te neki građani.

Kušanje indijskih slastica i tečaj odijevanja sarija

U utorak, 24. svibnja u 13.10 sati, kušale su se indijske slastice te je održan kratki tečaj odijevanja sarija.

Ove aktivnosti su izazvale najviše pozornosti i bile su najzanimljivije učenicima, gostima i medijima.

Tečaj odijevanja sarija

Kušanje indijskih slastica i tečaj odijevanja sarija

Kušanje indijskih slastica i tečaj odijevanja sarija

Zaljubljene u Indiju

U srijedu, 25. svibnja u 12.15 sati, održano je predavanje o dojmovima s putovanja Tine Gatalice i Slobodanke Martan pod nazivom Zaljubljene u Indiju.

Predavanje je bilo interaktivno i zahtijevalo je uključivanje učenika. Predavačice su govorile o svom doživljaj duhovnosti Indije te kako je ona utjecala na njihov život. Predavanje je potaklo učenike i nastavnike na razmišljanje o vlastitoj duhovnosti.

Predavanje o dojmovima s putovanja Tine Gatalice i Slobodanke Martan pod nazivom Zaljubljene u Indiju

Tečaj devanagarskog pisma

U četvrtak, 26. svibnja u 13. 10 sati, knjižničarka Obrtničke škole Bjelovar, Katarina Belančić (prof. indologije) održala je Kratki tečaj devanagarskog pisma – vrlo starog i još uvijek aktualnog indijskog pisma.

Radionicu je posjetilo nekoliko učenika naših škola te mlade knjižničarke III. osnovne škole. Svatko je mogao naučiti najosnovnije podatke o tom pismu i napisati svoje ime.

Tečaj devanagarskog pisma

Projekcije filmova

U petak, 27. svibnja 2011., održana je projekcija filma Milijunaš s ulice i filma iznenađenja – Pinjar (bollywoodski film).

Prikazan je upravo bollywoodski film kako bi učenici na još jedan način upoznali indijski svijet, ali i film – u potpunosti različit od našega.O povijesti škole

Bjelovar ima dugu tradiciju u razvoju obrazovanja za potrebe obrtništva. Tako su već 1769. god. otvoreni…