Početna stranica › Vijesti


CARDS 2003

CARDS 2003

Delegacija Europske komisije u Zagrebu tražila je prijedloge projekata za unapređenje strukovnog školstva…

Školski projekt - tjedan zdravlja „Budi zdrav““

Školski projekt - Tjedan zdravlja “Budi zdrav” planira se održati tijekom mjeseca svibnja 2021. godine ovisno…

5. sajam inovacija u Bjelovaru – 22. rujna 2017. godine

5. Salon inovacija Bjelovar s ciljem poticanja inovativnosti i kreativnosti kao osnovne komponente konkurentnosti gospodarstva, održao se u petak, 22. rujna 2017. godine u hotelu „Central“. Obrtnička škola Bjelovar sudjelovala je sa svojim CNC strojem te robotskom rukom. Školu su predstavljali ravnatelj Branko Cvetković i nastavnik elektrotehničke skupine predmeta Božidar Čordaš te učenici 3.c i 3.d razreda – Andrej Hampovčan, Domagoj Santo, Ivan Krejči i Stipe Matoš.

CNC stroj izrađen u Obrtničkoj školi Bjelovar odrađuje većinu radnji kao i veliki CNC stroj koji je sveprisutniji u proizvodnji. U projekt izrade ušlo se kako bi učenici dobili potrebno iskustvo u programiranju i izradi potrebnih dijelova. Prvenstveno je naglasak na graviranju, ali i izradi dijelova za robotsku ruku, autiće i manje dijelove za makete od pleksiglasa, drveta i aluminija. Rad s CNC strojem može se odrađivati manualno ili preko automatskih radnji putem računala. CNC stroj izradili su nastavnici i učenici Obrtničke škole: Tomislav Balenović, Božidar Čordaš, Dejan Ivković, Goran Štefančić, Branko Cvetković od strane nastavnika te Marin Radelić, Marko Šegrt i Vinko Živica od strane učenika.

Robotska ruka je svojevrsno pomagalo koje približava učenicima osnove korištenja većih robotskih ruku koje se koriste u proizvodnji. Učenici u radu s robotskom rukom uče i osnove programiranja, a samo upravljanje se vrši preko ARDUINO programa. U izradi robotske ruke sudjelovali su također nastavnici i učenici Obrtničke škole Bjelovar: Božidar Čordaš, Goran Štefančić i Branko Cvetković od strane nastavnika te Vinko Živica od strane učenika.

Petra Kupsjak, mag. paed.



5. sajam inovacija u Bjelovaru
5. sajam inovacija u Bjelovaru
5. sajam inovacija u Bjelovaru
5. sajam inovacija u Bjelovaru
5. sajam inovacija u Bjelovaru
5. sajam inovacija u Bjelovaru



O povijesti škole

Bjelovar ima dugu tradiciju u razvoju obrazovanja za potrebe obrtništva. Tako su već 1769. god. otvoreni…