Početna stranica › Knjižnica - Vijesti iz knjižnice


CARDS 2003

CARDS 2003

Delegacija Europske komisije u Zagrebu tražila je prijedloge projekata za unapređenje strukovnog školstva…

Dan škole 2017.

Dana 26. travnja 2017. godine, Obrtnička škola proslavila je dan škole. Kako bi što upečatljivije proslavili svoj…

Dobitnici nagrada i priznanja Fonda „Boža Tvrtković“ u šk. god. 2015./16..

Mario Milican bio je učenik 2. a razreda Obrtničke škole Bjelovar, zanimanje automehaničar. Prvi razred završio…

Obilježili smo Dan kravate

Budući da je Dan kravate koji se tradicionalno obilježava 18. listopada ove godine bio nedjelja, kravati smo posvetili gotovo cijeli taj tjedan. Od utorka do petka održali smo u školskoj knjižnici niz aktivnosti za učenike, a tema je naravno bila kravata. Tako smo u utorak održali origami radionicu na kojoj smo naučili ponešto o tehnici savijanja papira, o njezinom porijeklu, razvoju, vrstama papira, značenju i oblicima koji se mogu napraviti. Naučili smo i oblikovati kravatu od papira.

Dan kravate
Dan kravate

U srijedu je održano predavanje o povijesnom razvoju kravate uz nekoliko kratkih filmova posvećenih istoj temi.

Dan kravate

U četvrtak je održana radionica vezanja kravate. Učenici su naučili da postoji čak 85 različitih načina vezanja kravate, a savladali su jedan od jednostavnijih načina, tzv. polu-windsor.

Dan kravate
Dan kravate
Dan kravate

Sve su radionice imale dobar odaziv i učenici su vrlo dobro reagirali na njigov sadržaj i izvedbu. Tema im je očito bila zanimljiva i poučna. Nisu naučili smo činjenice o kravati već i ponešto o stilu odijevanja, ponašanju, simbolici, upornosti, vještini i koncentraciji (origami). Vezanje kravate je za većinu naših učenika bio prvi korak u svijet odraslih muškaraca kako kaže Oscar Wilde (Dobro zavezana kravata prvi je ozbiljan korak u životu muškarca).

Petak je bio završni dan tjedna posvećenog kravati, a svečano smo ga obilježili došavši u školu s kravatama. Bilo je lijepo vidjeti učenike i nastavnike s kravatama. Cijela je škola odisala otmjenošću koja se ne viđa svaki dan. Doimalo se da je ozbiljniji i svečaniji način odijevanja koji zahtijeva kravata učenike potaknuo na ozbiljnije i pomalo uzvišeno ponašanje. Gledajući to tako, nameće se zaključak da odijelo ipak čini čovjeka, odnosno da način odijevanja utječe na čovjekovo ponašanje.

Dan kravate
Dan kravate
Dan kravate
Dan kravateKlub mladih tehničara

KMT okuplja učenike koji pokazuju povećani interes za područja strojarstva i elektrotehnike pripremajući ih za različita…


O povijesti škole

Bjelovar ima dugu tradiciju u razvoju obrazovanja za potrebe obrtništva. Tako su već 1769. god. otvoreni…